gtag('config', 'UA-130501671-1');

9.7.2019 (Webnoviny.sk) – Poslanci dolnej komory ruského parlamentu vyzvali vládu, aby uvalila obchodné sankcie proti Gruzínsku. Štátna duma v utorok jednomyseľne schválila deklaráciu, ktorá žiada zavedenie bližšie nešpecifikovaných obchodných reštrikcií proti kaukazskej republike.

Napätie medzi oboma štátmi sa vystupňovalo po nedávnych násilných protestoch v Tbilisi, ktoré spustila návšteva ruského politika v tamojšom parlamente. Kremeľ následne zakázal priame lety do Gruzínska, čo tvrdo zasiahlo tamojší turizmus.

Ruskí politici v tejto súvislosti vyzvali na zákaz dovozu gruzínskeho vína a minerálnej vody, ktorý naposledy zaviedli v roku 2006 po inom politickom konflikte. Opatrenie zrušili až o šesť rokov neskôr.

Rusko a Gruzínsko spolu viedli v roku 2008 krátku vojnu, po ktorej Moskva uznala nezávislosť dvoch odštiepeneckých gruzínskych provincií.

Viac k témam: Gruzínsko, sankcie, Štátna duma
Zdroj: Webnoviny.sk – Napätie medzi Ruskom a Gruzínskom sa stupňuje, Štátna duma žiada uvalenie obchodných sankcií © SITA Všetky práva vyhradené.