gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.7.2019 (Webnoviny.sk) – Sociálna poisťovňa vyplatila v júni dávku v nezamestnanosti 35,3 tisíca ľuďom. Aj v minulom mesiaci tak pokračoval trend vyššieho počtu poberateľov tejto dávky oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

Kým za prvých šesť mesiacov vlaňajška počet poberateľov tejto dávky dosiahol priemerne mesačne 31,4 tisíca, za január až jún tohto roka nezamestnaneckú dávku Sociálna poisťovňa vyplatila v priemere 35,2 tisíca nezamestnaným.

Počet poberateľov tejto dávky zatiaľ prekračuje plánovaný rozpočet Sociálnej poisťovne na tento rok. Tohtoročný rozpočet Sociálnej poisťovne, ktorý parlament schválil koncom vlaňajška, totiž počíta s tým, že dávku v nezamestnanosti v tomto roku dostane priemerne 33,2 tisíca ľudí.

Miera nezamestnanosti klesá

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti medziročne stúpa napriek tomu, že miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu júna medziročne klesla o 0,46 percentuálneho bodu na 4,97 %.

„Medziročný pokles miery nezamestnanosti v ekonomike napriek rastu počtu poberateľov dávky je spôsobený najmä poklesom evidovaného počtu dlhodobo nezamestnaných, ktorí nemajú nárok na dávku v nezamestnanosti,“ skonštatoval ešte v máji pre agentúru SITA hovorca rezortu práce a sociálnych vecí Michal Stuška.

Ako ďalej objasnil, vďaka úspešnému zamestnávaniu dlhodobejšie nezamestnaných evidenciu v ostatnom období opúšťali najmä osoby, ktoré nemali nárok na dávku v nezamestnanosti, a naopak, pribúdali do evidencie aj osoby, ktorým Sociálna poisťovňa priznala dávku v nezamestnanosti a začali ju poberať.

Miernejšie pravidlá

Od začiatku minulého roka sa podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti zmiernili. Kým do konca roka 2017 bol pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, od začiatku vlaňajška sa podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti už vzťahuje na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných.

Takéto miernejšie pravidlá pritom už v roku 2017 platili pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas, alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.

Polepšili si aj zamestnanci so zmluvou na určitý čas a osoby dobrovoľne poistené v nezamestnanosti. Ešte v roku 2017 totiž mali tieto dve skupiny poistencov nárok na dávku v nezamestnanosti najviac štyri mesiace, od januára minulého roka dávku v nezamestnanosti dostávajú najviac šesť mesiacov. V maximálnej dĺžke obdobia poskytovania dávky v nezamestnanosti sa tak dostali na úroveň zamestnancov, ktorí pracujú na neurčitý čas.

Viac k témam: dávka v nezamestnanosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Dávku v nezamestnanosti dostávalo oveľa viac Slovákov, Sociálna poisťovňa prekročila svoj rozpočet © SITA Všetky práva vyhradené.