gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.7.2019 (Webnoviny.sk) – Dva bloky jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach Slovensko vyraďuje na základe prístupových zmlúv po prijatí do Európskej únie. Prvý blok sa odstavil na konci roku 2006 a druhý na konci roku 2008.

O ich vyradenie sa stará Jadrová vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), ktorá v júli tohto roku prepravila už posledný z dvanástich parogenerátorov. Vyraďovací proces elektrárne V1 tak bude pokračovať už v primárnom okruhu.

„Program vyraďovania reaktorov elektrárne V1 Jaslovské Bohunice spolufinancovaný Európskou úniou patrí k najpokročilejším v Európe. Konečný termín vyraďovacieho procesu je rok 2025,“ uviedla hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

Špeciálny zariadenie bolo z Rakúska

Prvý parogenerátor bol prepravený v marci tohto roku. Váha jedného parogenerátora bola 145 ton, dĺžka takmer dvanásť metrov. „Vysoká hmotnosť parogenerátorov si vyžadovala špeciálny náves a zväčšenie otvorov nad parogenerátormi, ktoré neboli od doby výstavby nikdy otvorené. Počas prepráv sme nezaznamenali žiadne technické problémy,“ dodala Žiaková.

Proces prepravy parogenerátorov z vyradenej jadrovej elektrárne sa konal po prvýkrát v histórii Slovenska. Firma JAVYS ho realizovala na špeciálnom zariadení, ktoré bolo zapožičané z Rakúska. „Prepravou parogenerátorov sme celkovo prepravili 1 872 ton materiálu, z ktorého približne 1 360 ton kovu vrátime do recyklačného procesu,“ konštatovala Žiaková.

Na preprave prvého parogenerátora sa zúčastnila aj monitorovacia misia Európskej komisie. „Zástupcovia spoločnosti JAVYS, ktorá je zodpovedná za vyraďovanie, ma po príchode do Jaslovských Bohuníc privítali so skvelou správou o odstránení prvého parogenerátora z primárneho okruhu. Toto je kľúčovým krokom v samotnej demontáži reaktorov,“ uviedol riaditeľ pre jadrovú energiu, bezpečnosť a ITER Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre energetiku Massimo Garribba, podľa ktorého vyraďovanie elektrárne V1 je v najpokročilejšom štádiu zo všetkých vyraďovaných jadrových blokov, na ktoré prispieva aj Európska únia.

Parogenerátory boli postupne premiestnené z jadrovej elektrárne V1 do bývalej strojovne, kde sa zriaďuje špeciálne pracovisko na ich fragmentáciu čiže rozporcovanie. Proces fragmentácie sa začne od septembra tohto roku.

Demontáž chladiacich veží

Ešte pred postupným vyradením parogenerátorov JAVYS demontoval štyri stodvadsať metrové chladiace veže. Prvá chladiaca veža sa začala rozoberať začiatkom októbra v roku 2017.

V ďalšom roku sa v prvej veži zdemontoval žeriav a následne sa preložil do druhej chladiacej veže. Demolácia prvej chladiacej veže potom pokračovala prostredníctvom štandardnej pozemnej demolačnej techniky.

Realizácia demolácie chladiacich veží jadrovej elektrárne V1 sa robili konvenčnou metódou, čiže postupným rozoberaním veží.

„Stavebný odpad z chladiacich veží nie je rádioaktívny a z pohľadu ochrany životného prostredia nie je nebezpečný. Cieľom projektu demolácie chladiacich veží je v najvyššej možnej miere odpad minimalizovať respektíve ho recyklovať. Z tohto dôvodu bude zdemolovaný betónový materiál spracovaný na drviacom zariadení a následne bude využitý ako spätný zásyp po demolácii,“ konštatovala Žiaková.

Projekt realizovalo konzorcium, ktorého lídrom je talianska spoločnosť Despe. Náklady na projekt vo výške deväť miliónov eur boli spolufinancované prostredníctvom fondu BIDSF, ktorý je administrovaný Európskou bankou pre obnovu a rozvoj.

Vyraďovanie sa uskutočňuje v dvoch etapách s termínom ukončenia v roku 2025. V súčasnosti už prebieha druhá etapa. Celkové náklady na ukončovanie prevádzky a vyraďovanie jadrovej elektrárne V1 sú vyčíslené na 1,239 miliardy eur.

Viac k témam: jadrová elektráreň, JAVYS Jadrová a vyraďovacia spoločnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Z vyradenej elektrárne V1 prepravili posledný parogenerátor, proces pokračuje v primárnom okruhu © SITA Všetky práva vyhradené.