gtag('config', 'UA-130501671-1');

8.9.2019 (Webnoviny.sk) – Grécky premiér sľúbil zníženie daní, predovšetkým z nižších príjmov, redukciu dane z dividend na 5 % z úrovne 10 %, zníženie korporátnej dane na budúci rok na 24 % z výšky 28 % a neskôr jej ďalšiu redukciu na 20 % a ďalšie opatrenia, ktoré podľa neho podporia ekonomický rast.

Najprv sa musia zrealizovať reformy

Najprv sa musia zrealizovať finančné reformy, ako je redukcia daní, boj proti byrokracii a prilákanie investícii, a potom krajina požiada veriteľov, aby súhlasili so znížením gréckych rozpočtových prebytkov, uviedol premiér Kyriakos Mitsotakis.

Predseda vlády to povedal v sobotu na najväčšom gréckom veľtrhu v rámci predstavenia svojho ekonomického programu pre budúci rok.

Zredukovanie podielu zlých úverov

Mitsotakis ďalej konštatoval, že chce, aby grécke banky do roku 2021 zredukovali podiel zlých úverov v pomere k celkovému objemu pôžičiek pod hranicu desať percent. „Odvážnou sériou reforiem získame dôveryhodnosť,“ vyhlásil predseda vlády a dodal, že až potom požiada veriteľov krajiny, aby súhlasili s nižšími primárnymi prebytkami rozpočtu.

Súčasný plán ráta s tým, že Grécko bude dosahovať primárne rozpočtové prebytky na úrovni 3,5 percenta hrubého domáceho produktu ročne, čo sa považuje za dosť vysokú úroveň a potenciálne tlmiacu ekonomický rast.

Viac k témam: grécka ekonomika, grécky premiér
Zdroj: Webnoviny.sk – Grécky premiér Mitsotakis sľúbil zníženie daní aj odvážnu sériu finančných reforiem © SITA Všetky práva vyhradené.