gtag('config', 'UA-130501671-1');

3.3.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 3. marca 19:09

Prezidentka Zuzana Čaputová sa už stretla v paláci s lídrami strán, ktoré by mali tvoriť novú štvorkoalíciu a v utorok večer oznámila, že Igora Matoviča (OĽaNO) v stredu o 10:30 poverí zostavením vlády.

„Dnes (v utorok, pozn. red.) som rokovala s predstaviteľmi strán, ktoré dostali ponuku od Igora Matoviča, aby sa stali súčasťou budúcej vládnej koalície. Boris Kollár, Richard Sulík aj Andrej Kiska mi tlmočili svoju pripravenosť ďalej rokovať spolu s predsedom hnutia OĽaNO o vytvorení novej vlády. Na základe výsledkov rozhovorov môžem oznámiť, že sa zajtra znovu stretnem s Igorom Matovičom a poverím ho zostavením vlády,“ napísal na sociálnej sieti Facebook.

S Matovičom už hovorila Čaputová už v pondelok. V utorok prišiel ako prvý do paláca Kiska, ktorý je lídrom strany Za ľudí. Exprezident po stretnutí vyhlásil, že chcel vládu bez Kollárovho hnutia Sme rodina. Zároveň ale zdôraznil, že si je vedomý zodpovednosti, ktorú jeho strana má voči voličom. Preto chcú podľa jeho slov zostaviť vládu, ktorá bude mať silný morálny kredit.

Viac o stretnutí: Čaputová – Kiska

O hodinu neskôr prišiel do paláca Sulík. Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) po rozhovore s Čaputovou uviedol, že jeho strana bude k dispozícií pre akúkoľvek vládnu formáciu. Dodal, že súhlasí s už medializovaným rozdelením ministerstiev, teda v pomere osem, tri, dva a dva. Podľa tohto kľúča by najviac rezortov obsadilo hnutie OĽaNO, tri hnutie Sme rodina, SaS a Za ľudí zhodne po dve ministerstvá.

Viac o stretnutí: Čaputová – Sulík

Ako posledný bol v utorok u prezidentky Kollár (Sme rodina). Po rozhovore s hlavou štátu vyhlásil, že jeho hnutie chce post predsedu parlamentu, vicepremiéra pre informatizáciu a ministerstvá obrany a dopravy.

Viac o stretnutí: Čaputová – Kollár

Podľa oficiálnych výsledkov volieb by koalícia strán OĽaNO, Sloboda a solidarita (SaS) a Za ľudí mali 78 kresiel v parlamente. Matovič však chce vládnuť s ústavnou väčšinou, na čo potrebuje Kollárove hnutie Sme rodina. S ním by mala nová koalícia v parlamente ústavnú väčšinu, a teda 95 kresiel. S

Kollárom rokoval Matovič v pondelok 2. marca, s lídrom SaS Richardom Sulíkom to stihol ešte v nedeľu 1. marca. S Kiskom sa stretol v utorok na obed.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Parlamentné voľby 2020 na Slovensku (fotografie)

Parlamentné voľby 2020 na Slovensku

Všetky správy
Online (minúta po minúte) z priebehu volieb
Kandidátky a kandidáti
Kompletné výsledky
Zvolení poslanci
Preferenčné hlasy

Viac k témam: Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020, predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), predseda hnutia Sme rodina, predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS), predseda strany Za ľudí, prezident SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová prijala v paláci Kisku, Sulíka aj Kollára. Matoviča poverí zostavením vlády © SITA Všetky práva vyhradené.