gtag('config', 'UA-130501671-1');

Život je krátky, a preto nie je rozumné ho premrhať na zbytočnosti. Sociálne siete náš život priveľmi neobohatia a inak na tom nebude ani alkohol a iné nepríjemné závislosti. Skôr než prídete na to, ktoré zlozvyky škodia konkrétne vám, mali by ste sa nad sebou zamyslieť.

„O dvadsať rokov vás budú oveľa viac mrzieť veci, ktoré ste neurobili, než tie, ktoré ste urobili. Preto zdvihnite kotvu a vyplávajte z bezpečného prístavu. Chyťte priaznivý vietor do plachát. Skúmajte. Snívajte a objavujte.“  (Mark Twain)

Priblížiť sa k stavu tejto dokonalej rovnováhy a harmónie vám pomôžu informácie o najčastejších zlodejoch času, o ktorých ste doteraz možno nevedeli.

Nedokončené úlohy

Jeden z najslávnejších teoretikov osobnej výkonnosti, David Allen, vysvetlil, že mozog si prirodzene pamätá všetky prerušené a nedokončené činnosti. Nebolo by na tom nič zlé, aspoň na nič nezabudnete. Ak vám ich ale mozog pripomenie v nevhodnej chvíli, zníži vašu schopnosť aktívneho konania. Preto je dobré, aby ste nič neodkladali. Vieme, že nie ste stroje, ktoré poháňa elektromotor, prokrastináciou ale nič nevyriešite. Naopak, zbytočne sa oberáte o čas.

E-mail

Koľkokrát denne kontrolujete svoj e-mailový účet? Online pošta môže byť v dnešnom modernom svete užitočným nástrojom alebo sa veľmi rýchlo stať zlodejom času. Tu je niekoľko rád, ako s ňou produktívne pracovať.

Zatvorte v počítači e-mailovú aplikáciu. Pokúste sa minimalizovať vizuálnu prítomnosť na monitore alebo v mobile. Ak ho na prácu nepotrebujete, vypnite upozornenia a synchronizáciu. Svoje e-maily kontrolujte maximálne trikrát denne – ráno, na poludnie alebo neskoro popoludní.

Súkromie

Vieme, že oddeliť pracovný a súkromný život od seba vždy tak jednoducho nejde, no pokiaľ chcete mať v práci viac času na svoje úlohy, mali by ste na pár hodín na svoje súkromie zabudnúť a úplne sa ponoriť do toho, čo vás živí.

Únava

Pokiaľ sa dobre v noci nevyspíte, snaha o dobrý a dostatočný výkon bude márna. Potrebný počet hodín na spanie je pre telo a jeho prirodzené funkcie dôležitý. Rovnako tak aj podmienky, ktoré počas odpočinku máte. Zbavte priestor oxidu uhličitého pravidelným vetraním. Vyhnite sa prítomnosti televízie, mobilu a inej technológie. Rovnako sa príliš na noc neprejedajte. Únava vám môže skrátiť čas na prácu, ktorú musíte potom doháňať a ste v strese.

Hlad a smäd

Dobre na tom s časom nebudete ani v prípade hladu alebo smädu. Uspokojiť základné potreby je pred prácou a počas prestávky nutné. Telo nemá elektromotor, nefunguje ani na batérie. Jediným zdrojom energie je, okrem spánku, správna výživa. Tak sa poriadne a do sýtosti najedzte. Zdravých potravín je na trhu predsa dosť.

 

Obr.: shuttestock