gtag('config', 'UA-130501671-1');

Každý z nás potrebuje na svoj výkon, prácu alebo zábavu energiu. Tú si ale len tak ľahko v elektrickej zásuvke, ako mobil, nedobijeme. Niekomu pomôže správna motivácia v podobe finančnej odmeny, niečo sladké, spánok alebo dovolenka. Čo však robiť v situáciách, keď nás rýchla únava v práci náhle zmohla ?

Dáte si šálku chutnej kávy, ktorá vás vďaka účinkom kofeínu „nakopne“ do niekoľkých sekúnd. V letných horúčavách si ale treba dávať na konzumáciu kávy a jej množstvá pozor, pretože poškodenie tela na seba nenechá dlho čakať.

Káva môže viesť k dehydratácii, pretože jej hlavnou činnosťou je urýchlenie odstraňovania tekutín z tela.

Ako piť kávu, aby vám neškodila?

Voda je základnou zložkou nášho tela. U dospelých tvorí 55 až 75 % hmotnosti tela. Pitný režim je preto pre telo dôležitý počas celého roka. Mnohí si potrebu doplnenia vody v tele ale uvedomujú iba v situáciách, keď je už neskoro. Najviac počas letných horúčav, kedy teploty stúpajú nad 30 °C.

Dehydratácia organizmu spôsobená vysokými teplotami a minimálnym prísunom tekutín sa však môže skončiť veľmi zle. Kolaps a zlyhanie niektorých životne dôležitých funkcií tela sa dostaví veľmi rýchlo, no na záchranu už nemusí byť čas.

Ak máte radi chutnú kávu, ktorú vám doma alebo v kaviarni pripraví špičkový automatický kávovar, je nutné dbať na pitný režim dvojnásobne. Odborníci a lekári, okrem toho, odporúčajú vypiť pohár vody pred alebo po užití tohto nápoja. Zároveň je vhodné vypiť najviac tri šálky kávy denne.

Zvýšená opatrnosť sa cení

Mnohí ľudia trpia chronickými ochoreniami, kedy je zváženie množstva kávy a dostatočného prísunu tekutín ešte dôležitejšie. Platí to aj pre osoby, ktoré milujú pohyb a aktívny životný štýl. Pri  fyzickej námahe predsa telo stráca vodu aj potením, čím sa dehydruje ešte rýchlejšie. V kombinácií s veľkým množstvom kofeínu to môže byť to najhoršie riešenie.

Rovnako si dávajte pozor na množstvo kávy aj vtedy, ak máte ochorenie obličiek alebo močových ciest. To či je káva studená alebo horúca pritom nehrá žiadnu dôležitú rolu, pretože účinnou látkou je najmä kofeín. Takže si ho vychutnávajte správne a potom vám určite vhod a dobre šálka lahodnej kávy padne.

Zdroj obrázka:azem/Shutterstock.com