gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.12.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 17. decembra 10:36

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila bývalého ministra hospodárstva a v súčasnosti poslanca Národnej rady SR Petra Žigu (Hlas-SD). Informoval o tom spravodajský web Aktuality.sk, pre ktorý to potvrdili dva nezávislé zdroje.

Kauzy „Očistec“ a „Judáš“

Meno Petra Žigu sa v poslednom období spomínalo najmä v súvislosti s výpoveďami kajúcnikov v kauze Očistec či Judáš.

Bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník vypovedal napríklad o peniazoch, ktoré mal zaplatiť obvinený podnikateľ Norbert Bödör za to, aby vyšetrovanie karuselových podvodov obišlo Žigovu rodinu. V prípade sa spomína vzdialený príbuzný exministra.

Exminister čelí obvineniu z podplácania. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. „Vo štvrtok 17. decembra vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie za prečin podplácania poslancovi Národnej rady Slovenskej republiky P. Ž.,“ priblížil.

Dlhodobo pokrivený systém spravodlivosti

Aj keď podrobnosti obvinenia nie sú známe, je to dobrý signál, že sa polícia a prokuratúra nezastavila pri podnikateľoch či úradníkoch, ale ide aj po vysokopostavených politikoch. Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš

, systém spravodlivosti bol na Slovensku dlhodobo pokrivený práve preto, že z neho top politici profitovali. „Pre navrátenie dôvery v právny štát by malo byť odstíhaných politikov výrazne viac ako doteraz. Pripomíname, že za korupciu odsúdeným najvyššie postaveným verejným funkcionárom je dodnes exprimátor Čadce Jozef Pohančenník za prijatie úplatku v roku 2005,” zdôraznil Šípoš.

V Hlase majú iba medializované informácie

Podpredseda Hlasu-SD Richard Raši na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že v strane majú o Žigovi iba medializované informácie.

Zopakoval stanovisko Žigu, ktorý tvrdí, že medializované informácie sa nezakladajú na pravde. „Vylúčil, že by sa takýto skutok stal a nemám dôvod mu neveriť,” doplnil Raši s s tým, že Žiga čaká na predvolanie a bude môcť všetko vysvetliť. Podľa Rašiho to vyzerá tak, že obvinenie je založené na výpovedi „nejakého kajúcnika”. Raši nevie, kde sa momentálne Žiga nachádza napriek tomu, že vo štvrtok rokuje parlament. Povedal, že mu zavolá a spojí sa s ním.

Žiga sa k informáciám o jeho obvinení nebude vyjadrovať, ako ďalej uviedol jeho asistent Maroš Stano, ale je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: akcia „Judáš“, akcia „Očistec“, obvinenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Exminister Žiga má na krku obvinenie, jeho meno sa spomínalo najmä v súvislosti s výpoveďami kajúcnikov © SITA Všetky práva vyhradené.