gtag('config', 'UA-130501671-1');

Strata milovaného človeka je pre mnohých z nás doslova utrpenie. Nie každý dokáže takúto stratu prekonať bez menších problémov. Hovorí sa, že ten, kto stratil milovaného človeka, si spolu so smútkom musí prejsť určitými etapami. Iba po ich prekonaní bude možné  vrátiť sa do normálneho života.

Ktoré to sú?

Prijatie reality

Napriek tomu, že sa pohrebníctvo vo Zvolene alebo inom meste postaralo o dôstojnú rozlúčku s vami milovanou a blízkou osobou, predsa len bude ešte chvíľu trvať, kým sa so všetkým zmierite. Musíte sa ale snažiť.

Áno, vieme, že po smrti milovaného človeka je veľmi ťažké prijať to, čo sa stalo. Zvyčajne vnímame smrť milovaného človeka svojou mysľou, to znamená, že sme si vedomí skutočnosti smrti. Pocit uvedomenia si smrti v duši nastáva aj neskôr, keď nám začnú prejavovať sústrasť, keď sa vrátime domov a nevidíme toho, koho sme tak veľmi milovali.

Pokiaľ ale nemôžeme prijať a uznať skutočnosť smrti, potom bude pre nás ťažké pokračovať v normálnom živote. Tak sa o to vo vlastnom záujme aspoň trochu pokúste.

Vytvorte si spomienky

Aby ste zvládli smútok, musíte preniesť obraz zosnulého z reality do sveta spomienok. Obraz zosnulého vás núti znovu a znovu prežívať svetlé, intímne chvíle spojené s ním – teraz však výlučne v našich spomienkach. Vytvorenie galérie spomienok je veľmi významnou a zmysluplnou etapou. Čím viac príležitostí máte na ich zdieľanie, tým rýchlejšie prekonáte bolesť a vyrovnáte sa so smútkom.

Prijmite podporu od ostatných

Úmrtie je udalosť, počas ktorej môže byť pozostalým poskytnutá podpora od ostatných, a to v dňoch smútku aj v budúcnosti. Neodmietajte ju. Podpora priateľov a známych posilní vášho ducha aj vzťah k svetu okolo vás. Je to jeden z tých najdôležitejších krokov, ktoré môžete pre seba urobiť.

Zdroj obrázka: Ure/Shutterstock.com