gtag('config', 'UA-130501671-1');

Zastavila sa vám práčka pred vypúšťaním a zostala vám v nej voda? Alebo vydáva pri odstreďovaní nadmerný hluk? Prezradíme vám, aké náhradné diely budete potrebovať.

Kedy je potrebné vymeniť čerpadlo do práčky

Ak práčka nevypustila vodu a tá zostala v bubne práčky, najskôr skontrolujte odtokovú hadicu a odtokový filter, ktorý môže byť upchatý. Bude potrebné ho ručne vyšraubovať, pričom počítajte s únikom vody. Filter následne vyčistite.

Pokiaľ sú v poriadku, pokazené bude čerpadlo. Vypúšťacie čerpadlo práčky môže byť v dôsledku zanesenia nečistotami zničené a bude ho nutné vymeniť. Čerpadlo do práčky si vyberte podľa typu vášho spotrebiča. Dostupné sú modely pre všetky značky, ako sú Whirpool, Samsung, Beko, čerpadlo do práčky Electrolux a iné.

Čerpadlo do práčky Electrolux aj iných značiek môžete, ak máte dostatok skúseností, vymieňať sami. V opačnom prípade zavolajte opravára. Postup je nasledovný:

  1. Práčku odpojte z elektrickej siete.
  2. Ak zostala v bubne voda, vypustite ju pomocou odtokovej hadice.
  3. Pri niektorých starších modeloch práčok bude nutné zložiť kryt, novšie modely opravíte aj bez tohto kroku.
  4. Vyberte pokazené čerpadlo a pripojte nové.

Opotrebované ložiská

Na to, že má práčka opotrebované ložiská bubna, vás upozorní výrazný, tupý zvuk, vŕzganie alebo pískanie počas odstreďovania bielizne. Aj ložiská do práčky sú dostupné pre každú značku. Stačí si len pri vyhľadávaní na stránke predajcu zvoliť správne parametre, napríklad ložisko do práčky Elektrolux. Pri výbere nezabudnite správne zadať stranu práčky, na ktorej je ložisko pokazené. Podľa strany umiestnenia sa totiž ložiská líšia svojím závitom.

Pri výmene je nutné dbať o správne umiestnenie. Zaručíte tak, že vám nové ložisko do práčky dlho vydrží. Pri nesprávnom založení by sa doň dostala voda, ktorá by ho v krátkom čase poškodila.

Zdroj obrázka: Prophotoo/Shutterstock.com