gtag('config', 'UA-130501671-1');
Existujú rôzne druhy úvodzoviek, každý z týchto druhov má pritom inú klávesovú skratku. Najrozšírenejšie sú anglické úvodzovky, ale tie slovenské sa od nich líšia tým, že pred slovom či priamou vetou dávame úvodzovky dole.

Rýchlym a pohodlným spôsobom, ako napísať úvodzovky na vašom PC sú tzv. ASCI kódy. Aby ste dokázali napísať úvodzovky na klávesnici pomocou tejto metódy, tak je  nutné, aby vaša klávesnica mala numerickú časť. Ako sa píšu úvodzovky na klávesnici pomocou ASCII kódov?
Dolné úvodzovky napíšete tak, že podržíte ALT a na numerickej klávesnici vyťukáte 0132. Pre horné úvodzovky je opäť nutné držať ALT a tentokrát na numerickej klávesnici zadať 0147.

Písanie úvodzoviek na klávesnici pomocou klávesovej skratky s ASCII kódom je samozrejme možné aj pre iné druhy úvodzoviek:

  • anglické úvodzovky: pravé (Alt + 0147), ľavé (Alt + 0148)
  • francúzskej úvodzovky: pravé (Alt + 0187), ľavé (Alt + 0171)
  • americké úvodzovky: Alt + 034, prípadne Shift + ov

Ako písať úvodzovky na MAC klávesnicu?

Zatiaľ čo väčšina klávesníc pre PC a notebooky Windows má numerickú klávesnicu, existujú aj klávesnice, ktoré numerickú časť nemajú, a na písanie úvodzoviek je potrebné zvoliť iný postup. Absencia numerickej klávesnice je typická najmä pre notebooky od Applu. Ako teda napísať úvodzovky na klávesnici od MacBooku?

  • České / slovenské úvodzovky: dolné (Alt+Shift+N), horné (Alt+Shift+H)
  • anglické úvodzovky: pravé (Alt+Shift+H), ľavé (Alt+Shift+J)
  • francúzskej úvodzovky: – pravé (Alt+Shift+9), ľavé(Alt+Shift+0)
  • americkej úvodzovky: Shift + ô

Jednoduché úvodzovky – Ako na ne?

Zatiaľ čo v minulosti sa využívali výlučne dvojité úvodzovky, tak modernejším variantom sú úvodzovky jednoduché. Tie sa totiž začali využívať vtedy, keď je potreba do textu s úvodzovkami vložiť ďalšie úvodzovky – ich výskyt je charakteristický najmä pre priamu reč. Ako sa dajú napísať na klávesnici?

Jednoduché úvodzovky dole sa na klávesnici  ľahko napíšu pomocou klávesovej skratky Alt + N, horné jednoduché úvodzovky potom zas pomocou skratky ALT + H. Keď chcete mať dve horné jednoduché úvodzovky, tak najprv stlačte ALT + H pre vloženie ľavej úvodzovky a následne ešte ALT + J, aby ste do textu vložili aj pravé jednoduché úvodzovky.