gtag('config', 'UA-130501671-1');

Vlastný dom je najväčším snom mnohých ľudí. Napriek tomu si väčšina z nich musí dávať pozor na peniaze, a tak sa po krátkom čase nevyhnutne vynára otázka, kde je najlepšie znížiť náklady. Postaviť kvalitný drahý dom je totiž pomerne jednoduché. Postaviť podradný lacný dom tiež nie je ťažké. Ale skutočným umením a zároveň naším cieľom je vyrobiť kvalitný, lacný dom, v ktorého zníženie nákladov nevedie ani k zníženiu kvality budovy, ani tým neutrpí príjemná atmosféra.

Ako to ale funguje v detailoch? Čo robí dom drahý a čo pomáha šetriť? V prvom rade – žiaľ, neexistuje jediné riešenie, ktoré vám ušetrí desaťtisíce eur. Znateľné zníženie nákladov je skôr výsledkom interakcie mnohých rôznych opatrení. Čím viac ich bude a čím dôslednejšie ich budete využívať, tým väčšie budú vaše úspory v konečnom dôsledku.

Ktoré to sú a pomôžu vám spolu s kvalitnými stavebnými pneumatikami 12-16,5 ušetriť pri práci čas, peniaze aj energiu?

Vyhnite sa zbytočným miestnostiam

Naozaj chcete päť spální? A všetky s vlastnou kúpeľňou a šatníkom? Tiež samostatná pracovňa, technická miestnosť a aspoň priestor v suteréne pre služby budovy, fitness, hobby miestnosť, parný kúpeľ a saunu? Ak chcete v dnešnej dobe ušetriť, pretože ceny stavebných materiálov sú vysoké, skúste už pri projekte niektoré z miestností v návrhu vynechať.

Vyberte si profesionálov, ktorí disponujú širokým arzenálom doplnkov a schopností

Lepšie povedané, nájdite si na realizáciu stavby majstrov alebo firmu, ktorá dokáže urobiť čo najviac vecí a nepotrebuje na realizáciu ďalších špecialistov, ktorých vy budete musieť dodatočne zaplatiť. Myslite pritom aj na fakt, aby boli vybavení dôležitými strojmi na stavbu a kvalitnými prídavnými zariadeniami, ktoré premenia bežnú techniku na profesionálnu.

Stavte na kompaktné pôdorysy

Zjednodušene povedané, existujú dva spôsoby optimalizácie pôdorysu z hľadiska nákladov. A to najmä cez:

  • tvar, ktorý je čo najkompaktnejší (obdĺžnikový, ideálne rovnomerný štvorcový) a priechodný
  • dobré rozdelenie priestoru.

Minimalizáciou plôch uličiek a dobrým usporiadaním miestností môžete ušetriť celkovú veľkosť a tým aj peniaze bez toho, aby ste sa museli výrazne vzdať svojho komfortu a snov.

Šetreniu pomáha aj dômyselné usporiadanie vodovodných liniek. Ak sú všetky linky zviazané do jednej šachty, je potrebné nielen menej materiálu, ale aj menej práce pri montáži.

Každý výstupok a výklenok na dome spôsobuje nielen dodatočné stavebné náklady, ale vo výsledku aj vyššie prevádzkové náklady. Je to preto, že zväčšením povrchu sa stratí viac tepla.

Stavajte vyššie ako širšie

Aj keď je výstavba bungalovu v mnohých ohľadoch pozitívna, napríklad bezbariérovosť, k úspore nákladov to, žiaľ, neprispieva. Navyše, najmä v mestských častiach, stavebné predpisy často aj tak nedovoľujú stavať v akejkoľvek šírke. Čo dáva zmysel nielen v mestských oblastiach, vzhľadom na stále postupujúce zakrývanie pôdy. Ak teda chcete pri stavbe ušetriť peniaze, čas aj energiu, radšej stavajte do výšky ako šírky.

Odvážte sa ukázať použité materiály

Snažte sa neskryť všetky nosné prvky – či už oceľové nosníky, betónový strop alebo drevené trámy. Keďže v rodinných domoch sú menšie požiadavky na požiarnu ochranu, pretože na rozdiel od veľkých bytových domov sa môžete spoľahnúť na to, že v prípade požiaru sa obyvatelia dostanú von vo veľmi krátkom čase, existujú určité zjednodušenia podmienky požiarnej ochrany. Tu je výhoda, že do značnej miery ušetríte na protipožiarnom obklade – čo môže stáť nemalé peniaze. A ako bonus, neobložené nosné prvky dodajú miestnosti zároveň individuálny  charakter.

Zdroj obrázka: Romolo Tavani/Shutterstock.com