gtag('config', 'UA-130501671-1');

Akumulátorová náradie predstavuje výkonné nástroje pre domácich majstrov. Sú tiež skvelé pre tých, ktorí chcú rýchle riešenia na opravu domu alebo záhrady. Zariadenie vŕta otvory alebo upevňuje skrutky na povrchoch bez zdroja elektrickej energie zo siete.

Aby ste ale z tohto náradia získali vynikajúcu hodnotu, je nevyhnutné poznať jeho najlepšie vlastnosti. Na začiatok sú to štyri funkcie, na základe ktorých si môžete vybrať na trhu to najlepšie riešenie.

Dlhá výdrž batérie

Jednou z hlavných výhod používania akumulátorových náradí je ich prenosnosť. Aby ste mohli využívať ich funkcie, nemusíte tieto zariadenia zapájať do nástenných zásuviek ako napríklad kvalitnú elektrickú vŕtačku, ktorá predsa len potrebuje na svoju prácu vyšší výkon.

Elektrická energia však nie je všade a najmä pri záhradných projektoch vám môže chýbať. V takomto prípade je riešením akumulátorové náradie, ktoré ale tiež potrebuje energiu. Je však sila batérie na vaše práce dostačujúca?

Nechcete predsa, aby sa nástroju vybila batéria, keď robíte dôležitý projekt. Ak teda vyberáte pre vás to najlepšie aku náradie, rozhodnite sa pre kúpu bezdrôtovej jednotky, ktorá vám pomôže dokončiť celý svojpomocný projekt skôr, ako bude potrebné dobiť batériu.

Zvážte nákup profesionálnych akumulátorových skrutkovačov s lítium-iónovými (Li-ion) batériami pre ich možnosti nabíjania. Li-ion články vydržia viac nabíjacích cyklov ako nikel-kadmiové (NiCd) zdroje. Lítium-iónové batérie majú tiež tendenciu byť ľahšie ako batérie NiCd, čo pomáha znížiť hmotnosť jednotky.

To však neznamená, že by ste mali vylúčiť nákup NiCd batérií. Tieto napájacie zdroje sú ťažšie ako ich lítium-iónové náprotivky, ale batérie NiCd poskytujú dlhšiu životnosť batérie. Skôr, ako sa rozhodnete, ktorý akumulátor vám najviac a dobre poslúži, popremýšľajte o svojich potrebách.

Pohodlné uchopenie a hmotnosť

Niektoré zaujímavé projekty si vyžadujú časté používanie náradia. Pomohlo by vám teda, keby ste si kúpili model, ktorý by sa vám pohodlne držal v ruke. Pohodlné uchopenie vám pomôže správne manipulovať so zariadením. V opačnom prípade by ste sa mohli sťažovať na únavu rúk, ktorú ste niekoľkokrát použili.

Otestujte úchop zariadenia tak, že ho chytíte do ruky. Držte vŕtačku nad hlavou; ak nástroj po niekoľkých sekundách unaví vaše ruky, potom je príliš ťažký. Ak nakupujete online, skontrolujte popis produktu a vyhľadajte jeho hmotnostný profil. Skontrolujte tiež online fóra a skupiny sociálnych médií, kde nájdete spätnú väzbu od používateľov.

Bezuhlíková technológia

Uprednostnite akumulátorové náradie využívajúce bezuhlíkové technológie. Zariadenia bezuhlíkovým motorom umožňujú automatické nastavenie nástrojov podľa konkrétnej úlohy. Ak teda používateľ používa vŕtačku na pevnom povrchu, motor ponúka dostatočné množstvo energie na dokončenie práce. Podobne, ak nástroj používate na upevnenie skrutiek na tenkých povrchoch, motor nebude čerpať toľko energie z batérie na ľahkú prácu.

Bezuhlíkové motory teda ponúkajú vyššiu energetickú účinnosť ako ich náprotivky. Majú tiež prevody a časti, ktoré sa navzájom nebrúsia. Menej brúsenia znamená menšie trenie medzi komponentmi, čo pomáha znižovať potenciálne riziká zlyhania hardvéru v dôsledku zbytočného brúsenia ozubených kolies.

Bezuhlíkové náradia môžu byť drahšie, napriek tomu, ak chcete výkonný nástroj, ktorý vám ponúka vynikajúcu životnosť, minúť peniaze navyše za tieto modely sa vám určite oplatí.

Vyberte si náradie s príslušenstvom

Aby ste si uľahčili rôzne práce, zamerajte sa na nákup akumulátorových náradí, ktoré sa už dodávajú s rôznymi nástavcami. Kúpou náradia ako súpravy získate väčšiu hodnotu a lepšie využitie na viaceré práce.

Zdroj obrázka: SERSOLL/Shutterstock.com