gtag('config', 'UA-130501671-1');

Založenie novej spoločnosti je proces, ktorý síce môže vyzerať jednoducho, ale prináša so sebou viaceré úskalia, ktoré dokážu často potrápiť i skúsených obchodníkov. Na čo si dať pozor?

Vhodné sídlo spoločnosti

Sídlo spoločnosti je jednou z nutností, ktorú musíte pri zakladaní rozhodnúť vopred. Jednou z možností je stanoviť za sídlo nehnuteľnosť, ktorú vlastníte. Ak takú nemáte, je nutnosťou pri zápise do Obchodného registra predložiť užívacie právo alebo súhlas vlastníka zvolenej nehnuteľnosti. V prípade, že máte problém vhodnú nehnuteľnosť nájsť, skúste požiadať o pomoc organizácie, ktoré sa postarajú nielen o rýchle založenie s.r.o., ale vám poskytnú aj vhodné virtuálne sídlo.

Voľné obchodné meno

Pokiaľ máte vybratý názov ako sa bude vaša spoločnosť volať, máte o starosť menej. Pri výbere si však musíte dať pozor, aby toto meno ešte nebolo použité. Preto musíte prejsť Obchodný register a zistiť, či je meno ešte voľné. Inak vám bude vaša žiadosť o zápis zamietnutá. Fonetika v tomto prípade nehrá rolu, dôležitý je písaný tvar obchodného mena.

Nutný súhlas správcu dane

Ak máte na daniach nedoplatky vyššie ako 170 eur, založenie s.r.o. vám bude zamietnuté. Rovnaká situácia nastane, ak máte nedoplatky na cle. O súhlas správcu musíte požiadať na daňovom úrade. Vyjadrenie by malo doraziť do 5 pracovných dní.

Predpokladané náklady so vznikom zakladateľskej listiny

Predpokladané náklady spojené so vznikom spoločnosti je potrebné uviesť v zakladateľskej listine. Ak chcete osobám zakladajúcim spoločnosť poskytnúť nejaké výhody, práve tu je na to priestor. Takisto je potrebné uviesť aj neposkytnutie žiadnych výhod.

Likvidácia spoločnosti

Keď je pre založenie spoločnosti potrebné toľko administratívnych úkonov, ako je to s jej likvidáciou? Likvidácia spoločnosti môže byť rovnako zdĺhavý proces, ako je aj založenie. Ak však máte po ruke vhodných odborníkov, nemusíte sa obávať. Okrem stanovenia likvidátora, zloženie likvidačného preddavku a pomoci pri zápise likvidátora do obchodného registra, vám dokážu kvalifikovaní odborníci pomôcť prejsť celým procesom bez dlhodobého papierovania a straty času.

Zdroj obrázka: mapo_japan/Shutterstock.com