gtag('config', 'UA-130501671-1');

27.12.2023 (SITA.sk) – Ukrajinskí pohraničiari zadržali v utorok 16 občanov Ukrajiny, ktorí sa pokúšali nelegálne prekročiť ukrajinsko-slovenskú hranicu. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie štátnej pohraničnej stráže.

Zadržanie prvej skupiny

Trinásť mužov z nich sa pohybovalo vo dvoch skupinách, zvyšní traja išli sami. Podľa pohraničnej stráže je to významné číslo, keďže počas ostatných troch mesiacov denne odhalili v priemere dve až päť osôb, ktoré sa pokúšali nelegálne prekročiť hranicu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Jednu zo skupín zadržali na okraji obce Dubrynyči v Užhorodskom okrese. Strážcovia zákona zastavili auto s ukrajinskou poznávacou značkou smerujúce na Slovensko. Viezlo sa v ňom osem mužov v odvodovom veku, z ktorých sa vykľuli obyvatelia Zakarpatskej oblasti. Pohraničníci zistili, že vodič auta súhlasil s tým, že svojich krajanov privedie na hranicu a za finančnú odmenu pomôže pri ich presune na územie Slovenska. Počas zadržania sa pokúsil o útek, ale vojaci ho zastavili.

Útek pred odvodom do armády

Ďalšia skupina, pozostávajúca zo štyroch obyvateľov Zakarpatskej oblasti, bola zastavená pri obci Palaď-Komarivci. Ďalší traja muži boli zadržaní pohraničnými hliadkami počas bežných kontrol. Jeden muž sa priznal k úmyslu dostať sa na Slovensko mimo kontrolných stanovíšť, ostatní dvaja sa nachádzali v pohraničnej oblasti bez dokladov totožnosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň na tlačovej konferencii povedal, že ukrajinská armáda chce zmobilizovať do 500-tisíc vojakov pre boj proti ruskej agresii.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – december 2023 (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská armáda, ukrajinskí utečenci
Zdroj: SITA.sk – Pri slovenských hraniciach bolo zadržaných šestnásť Ukrajincov utekajúcich pred odvodom do armády © SITA Všetky práva vyhradené.