gtag('config', 'UA-130501671-1');

27.12.2023 (SITA.sk) – Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovanie popravy ukrajinských vojnových zajatcov ruskými vojakmi pri Zaporižžii. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej generálnej prokuratúry.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vyšetrovatelia tvrdia, že vojaci ruských ozbrojených síl zajali troch ukrajinských obrancov v decembri tohto roka počas bojových stretov s ukrajinskými obrannými silami pri obci Robotyne v Zaporižžskej oblasti. O hodinu neskôr ich Rusi zastrelili, čím porušili článok 3 Ženevského dohovoru o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

Pod procesným dohľadom prokuratúry Zaporižžskej oblasti bolo začaté trestné konanie vo veci porušenia zákonov a zvyklostí vojny v spojení s úkladnou vraždou,“ uviedla prokuratúra. V priebehu uplynulého mesiaca bolo na internete zverejnené video, na ktorom ruskí vojaci popravujú ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali. Objavili sa aj správy o tom, že ukrajinskí vojnoví zajatci boli na kontaktnej línii využívaní ako živé štíty.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – december 2023 (fotografie)

Viac k témam: ruské vojnové zločiny, rusko-ukrajinský konflikt, Vyšetrovanie
Zdroj: SITA.sk – Rusi popravili ukrajinských vojnových zajatcov pri Zaporižžii, ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovanie © SITA Všetky práva vyhradené.