gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.2.2024 (SITA.sk) – Tlačová tajomníčka zosnulého lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného Kira Jarmyšová v sobotu potvrdila, že najvýznamnejší kritik Kremľa zomrel vo vzdialenej arktickej trestaneckej kolónii. Uviedla tiež, že nie je jasné, kde sa nachádza Navaľného telo.

Jarmyšová poznamenala, že podľa oficiálnej správy odovzdanej Navaľného matke zomrel opozičný aktivista v piatok o 14:17 miestneho času.

Kde je Navaľného telo

Dodala, že zamestnanec väzenskej kolónie povedal, že Navaľného telo v rámci vyšetrovania jeho smrti previezli do neďalekého mesta Salechard. Vyzvala, aby jeho telo vydali rodine.

Keď právnik a Navaľného matka navštívili márnicu v Salecharde, bola zatvorená, uviedol Navaľného tím na svojom telegramovom kanáli. Právnik následne zavolal do márnice a povedali mu, že Navaľného telo tam nie je.

„Žiadame, aby bolo telo Alexeja Navaľného okamžite odovzdané jeho rodine,“ napísala Jarmyšová na platforme X, predtým známej ako Twitter.

Matke a právnikovi Alexeja Navaľného povedali, že zomrel na „syndróm náhleho úmrtia“, uviedol na X významný spojenec Navaľného Ivan Ždanov.

Za smrť vinia Putina

Podľa šéfky správnej rady Navaľného protikorupčnej nadácie Marie Pevčichovej opozičný líder bude „žiť večne v miliónoch sŕdc“.

„Navaľnyj bol zavraždený. Stále nevieme, ako budeme ďalej žiť, ale spolu niečo vymyslíme,“ napísala na X.

Ruská väzenská služba informovala, že 47-ročný Alexej Navaľnyj, ktorého väznili v arktickej väzenskej kolónii, zomrel v piatok po tom, ako sa po prechádzke cítil zle a takmer okamžite stratil vedomie, pričom sa ho nepodarilo oživiť.

Presné okolnosti úmrtia vedúcej osobnosti ruskej opozície nie sú známe, ale aj ďalší svetoví lídri z neho vinia ruského vodcu Vladimira Putina a jeho autokratický režim, pre ktorých Navaľnyj predstavoval veľkú politickú aj symbolickú hrozbu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Ľudia vzdávajú úctu opozičnému politikovi Navaľnému (fotografie)

Viac k témam: Ruská opozícia, smrť Alexeja Navaľného
Zdroj: SITA.sk – Navaľného zavraždili, tvrdí šéfka jeho protikorupčnej nadácie. Telo ešte nevydali rodine © SITA Všetky práva vyhradené.