gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.2.2024 (SITA.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu varoval spojencov, že „umelý deficit“ zbraní pre jeho krajinu môže poskytnúť Rusku priestor na dýchanie. Udialo sa tak niekoľko hodín po tom, ako hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj stiahol vojakov z mesta Avdijivka na východe Ukrajiny.

Dokážu prinútiť Rusko, aby ustúpilo

„Ukrajinci ukázali, že dokážeme prinútiť Rusko, aby ustúpilo. Môžeme získať naše územia späť a Putin môže prehrať. To sa už na bojisku stalo viackrát,“ vyhlásil Zelenskyj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, každoročnom stretnutí predstaviteľov bezpečnosti a zahraničnej politiky.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajina sa krátko pred druhým výročím začiatku vojny ocitla v defenzíve, a to predovšetkým z dôvodu slabších zásob munície a nedostatku personálu. „Naše akcie sú limitované len zásobami a dĺžkou doletu našich síl,“ dodal Zelenskyj a poukázal na situáciu v Avdijivke.

Our meeting with Dutch Prime Minister Mark Rutte was, as always, constructive and fruitful.
I provided @MinPres with detailed information about the frontline situation. We discussed further defense support for Ukraine, the need for air defense and artillery, and our teams’… pic.twitter.com/uSuyaWs46v

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 17, 2024

Umelý deficit zbraní

Syrskyj v sobotu skoro ráno povedal, že sťahuje jednotky z mesta, kde ukrajinskí obrancovia bojovali s ruskou presilou štyri mesiace, aby sa vyhol obkľúčeniu a zachránil životy vojakov.

„Drahí priatelia, žiaľ, udržiavanie Ukrajiny v umelom deficite zbraní, najmä v delostrelectve a schopnostiach na veľké vzdialenosti, umožňuje Putinovi prispôsobiť sa súčasnej intenzite vojny,“ poznamenal Zelenskyj.

Stiahnutie jednotiek z Avdijivky

Ukrajinský prezident povedal, že stiahnutie jednotiek z Avdijivky bolo „správnym rozhodnutím“ a zdôraznil prioritu záchrany životov ukrajinských vojakov. Naznačil, že Rusko v bojoch o Avdijivku dosiahlo veľmi málo a dodal, že Moskva stratila tisíce vojakov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine vo februári 2024 (fotografie)

„Toto Rusko dosiahlo. Je to vyčerpanie ich armády. Čakáme len na zbrane, ktoré nám chýbajú,“ skonštatoval Zelenskyj.

Viac k témam: Avdijivka, Mníchov, Mníchovská bezpečnostná konferencia, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Zelenskyj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii varoval, že „umelý deficit“ zbraní môže poskytnúť Rusku priestor na vydýchnutie © SITA Všetky práva vyhradené.