gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.2.2024 (SITA.sk) – Viac ako sto ľudí bolo zadržaných v ôsmich mestách po celom Rusku po tom, čo prišli položiť kvety na pamiatku zosnulého lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Uviedla to prominentná ľudskoprávna skupina OVD-Info, ktorá monitoruje politické zatýkanie a poskytuje právnu pomoc.

Polícia zablokovala prístup k pamätníku

Polícia v sobotu zablokovala prístup k pamätníku v meste Novosibirsk a zadržala niekoľko ľudí nielen tam, ale aj v ďalšom sibírskom meste Surgut. Video zdieľané na sociálnych sieťach z Novosibirska ukazuje, ako ľudia umiestňujú červené kvety vzpriamene do snehu pod dohľadom polície, ktorá blokuje prístup k pamätníku páskou.

V Moskve cez noc neznáma skupina ľudí pod dohľadom polície odstraňovala kvety z pamätníka neďaleko sídla ruskej Federálnej bezpečnostnej služby. Do rána sa však na mieste objavili ďalšie kvety.

Lídri vinia Putina

Ruská väzenská služba informovala, že 47-ročný Alexej Navaľnyj, ktorého väznili v arktickej väzenskej kolónii, zomrel v piatok po tom, ako sa po prechádzke cítil zle a takmer okamžite stratil vedomie, pričom sa ho nepodarilo oživiť.

Navaľného tlačová tajomníčka Kira Jarmyšová však uviedla, že nemá žiadne potvrdenie o jeho smrti a podobne sa vyjadrila aj jeho manželka Julia. Presné okolnosti úmrtia vedúcej osobnosti ruskej opozície nie sú známe, ale aj ďalší svetoví lídri z neho vinia ruského vodcu Vladimira Putina a jeho autokratický režim, pre ktorých Navaľnyj predstavoval veľkú politickú aj symbolickú hrozbu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Ľudia vzdávajú úctu opozičného politikovi Navaľnému (fotografie)

Viac k témam: Ruská opozícia, Ruský prezident, Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – V Rusku zadržali viac ako sto ľudí, ktorí prišli položiť kvety na pamiatku zosnulého Navaľného (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.