gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.2.2024 (SITA.sk) – Príslušník amerických vzdušných síl v aktívnej službe sa v nedeľu zapálil pred izraelským veľvyslanectvom vo Washingtone D.C. Utrpel pri tom kritické zranenia a neskôr prišla informácia, že v nemocnici zomrel. Informuje o tom agentúra AP, ktorej to pod podmienkou anonymity povedala osoba oboznámená so záležitosťou.

Svoj čin streamoval

Incident sa stal krátko pred 13:00 miestneho času a muž to streamoval na platforme Twitch. Orgány činné v trestnom konaní predpokladajú, že muž začal živé vysielanie, položil telefón, polial sa urýchľovačom a zapálil.

V jednom momente podľa zmienenej osoby povedal, že „už nebude spolupáchateľom genocídy“. Video z platformy zmazali.

Prehľadali aj jeho auto

Metropolitná polícia vo Washingtone uviedla, že jej príslušníci zasahovali pri veľvyslanectve spolu s americkou tajnou službou a na miesto privolali aj pyrotechnikov, aby prehľadali podozrivé vozidlo. V ňom sa podľa polície nenachádzali žiadne podozrivé materiály.

Incident sa stal v čase, keď Izrael vedie ofenzívu proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy, ktorá vyvolala aj kritiku a tvrdenia o genocíde Palestínčanov. Izrael tieto tvrdenia popiera a tvrdí, že jeho operácie sú v súlade s medzinárodným právom.

Aaron Bushnell, age 25, succumbed to his injuries after he set himself on fire outside the Israeli embassy in DC. His last words were „Free Palestine“.
RIP AaronBushnell#FreePalaestin #AaronBushnell#IsraelIsATerroristState #Aaron_Bushnell pic.twitter.com/BEQAPtmAM6— Abdo Le hssony (@HssonyLe) February 26, 2024

Viac k témam: Americký vojak, Izraelsko-palestínsky konflikt, Krimi, Pásmo Gazy, Podpálený muž, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Pred izraelským veľvyslanectvom sa zapálil americký vojak, vraj už nebude „spolupáchateľom genocídy“ (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.