gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.2.2024 (SITA.sk) –
Lidl je Daňovníkom roka po deviaty raz
Podnikanie Lidla prinieslo v minulom roku štátu 33 465 097 € na korporátnej dani
Ide o viac ako 1% z celej vybranej dane z príjmov právnických osôb na Slovensku
Lidl doteraz na Slovensku investoval približne 900 miliónov € a odviedol dane vo výške takmer 2,7 miliardy €
Ročný prínos Lidla pre slovenskú ekonomiku je 1,62 miliardy €

Finančná správa jubilejný desiatykrát ocenila najväčších platiteľov dane z príjmu. Už po deviaty raz sa uznanie dostalo aj podnikaniu Lidla. „Ideou ceny Merkúr je ocenenie tých najlepších a najzodpovednejších, aby sme posilnili hrdosť firiem na ich daňovú disciplínu a motivovali aj ostatné spoločnosti,“ konštatuje Finančná správa.

Ocenené spoločnosti museli splniť štyri základné podmienky: nemať žiadny dlh na daniach, žiadne nálezy z kontrol nad 10 000 €, žiadne porušenia zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice a byť v indexe daňovej spoľahlivosti hodnotenie ako „vysoko spoľahlivý“ subjekt. Lidl ako verejná obchodná spoločnosť získala ocenenie Merkúr prostredníctvom spoločníka CE Beteiligungs-GmbH.

Lidl Slovenská republika zaplatil v obchodnom roku 2022 (marec 2022 – február 2023) prostredníctvom svojho spoločníka do štátneho rozpočtu korporátnu daň vo výške 33 465 097 €. Podľa portálu cenastatu.sk inštitútu INESS ide o viac ako 1% z celej vybranej dane z príjmov právnických osôb na Slovensku. Spoločník Lidl Slovenská republika patrí medzi najväčších platiteľov dane z príjmu právnických osôb na Slovensku.

Celkovo Lidl investoval na Slovensku približne ako 900 miliónov eur a na odviedol dane v celkovej výške takmer 2,7 miliardy eur. Ako vyplýva zo Socioekomomickej štúdie audítorskej spoločnosti Mazars, v predošlom obchodnom roku získali komunity, privátny sektor, mestá a štát vďaka činnosti Lidlu na Slovensku viac ako miliardu eur. Ďalších viac ako 580 miliónov eur ročne predstavuje odhadovaný vyvolaný ekonomicky dopad. Prínos Lidla pre slovenskú ekonomiku je teda 1 620 000 000 € ročne.

Informačný servis

Viac k témam: Daňovník roka, Podnikanie, PR
Zdroj: SITA.sk – Štát dlhodobo oceňuje podnikanie Lidlu © SITA Všetky práva vyhradené.