gtag('config', 'UA-130501671-1');

Aby ste si zabezpečili účinné a spoľahlivé spracovanie odpadových vôd vo vašej domácnosti, pri výbere správnej veľkosti septika alebo žumpy je dôležité zvážiť niekoľko kritérií. Ktoré to sú a môžu ovplyvniť efektivitu využívania tohto autonómneho systému na zber a uskladnenie tekutého odpadu z domácnosti?

Správne zariadenie je základ úspechu?

Aby bolo spracovanie odpadových vôd z vašej domácnosti komfortné a pod kontrolou, je nutné si ako prvé vybrať správny typ na tento účel určenej nádoby. Môže to byť septik alebo žumpa.

Špeciálny septik je uzavretý systém, ktorý spracúva a čistí odpadové vody z domu tak, že ich v jednotlivých komorách rozkladá pomocou mikroorganizmov a následne filtruje. „Čisté“ vody sú potom uvoľnené do okolitého prostredia alebo sú využívané na závlahu, prípadne spracované na to určeným zariadením. Aby však tieto nádoby fungovali tak ako majú, čistiť treba nielen odpadovú vodu v nich, ale aj samotné septiky.

 

Žumpa je o niečo jednoduchšia nádoba určená na zhromažďovanie odpadových vôd bez akejkoľvek formy čistenia alebo spracovania. Odpadové vody sú iba zhromažďované v nádrži a po naplnení je potrebné ju vyčerpať čistiacim vozidlom. Žumpy sú možno o niečo menej náročné na údržbu, no  vyžadujú si pravidelné vyprázdňovanie a voľbu vhodného objemu.

Ktoré faktory rozhodujú o správnom objeme nádoby?

  • Veľkosť domácnosti:

Počet osôb v domácnosti a ich spotreba vody ovplyvňuje množstvo odpadových vôd, ktoré sa vyprodukujú. Väčšia domácnosť ocení väčší viac septik. Rodiny s menšou spotrebou si často vystačia s kvalitnou žumpou Žilina.

  • Frekvencia používania:

Frekvencia používania vody, napríklad kvôli umývaniu riadu, kúpaniu sa, práčke atď., ovplyvňuje množstvo odpadových vôd, ktoré sa vyprodukujú.

  • Typ domu a dispozícia pozemku:

Druh domu (jednorodinný, viacrodinný, rekreačný) a dispozícia pozemku (rovinatý, svahovitý) môžu ovplyvniť možnosti umiestnenia septika alebo žumpy a tým aj ich veľkosť.

  • Lokálne predpisy a normy:

Lokálne stavebné predpisy a environmentálne normy môžu určovať minimálne požiadavky na veľkosť septika alebo žumpy a iné parametre systému odpadových vôd.

Pri výbere správnej veľkosti septika alebo žumpy je teda dôležité zvážiť tieto faktory a poradiť sa s odborníkom na účinné a spoľahlivé riadenie odpadových vôd vo vašej domácnosti. Pomoc odborníka a adekvátna nádoba budú mať pozitívny vplyv na optimálne fungovanie systému a minimalizáciu potenciálnych problémov v budúcnosti.

Zdroj obrázka: Natalia/AdobeStock.com