gtag('config', 'UA-130501671-1');

Správne umiestnenie elektrických zásuviek v kuchyni je kľúčové pre pohodlné a bezpečné používanie elektrických spotrebičov. Ich optimálne rozmiestnenie po celej miestnosti tiež podporuje jednoduchšiu obsluhu priestoru a jeho využitie na prípravu chutných pokrmov.

Kde a ako by mali byť zásuvky v kuchyni rozmiestnené?

Pracovná doska

Na pracovnej doske by mali byť umiestnené elektrické zásuvky s dostatočným odstupom od umývadla. Minimálny odstup zásuvky od zdroja vody by mal 60 cm, aby sa zabránilo prípadnému kontaktu s tekutinou a minimalizovalo sa riziko úrazu elektrickým prúdom.

Pod hornými skrinkami

Zásuvky umiestnené pod hornými skrinkami, ktorých komfortné využitie zaisťuje aj špeciálny Blum Aventos mechanizmus, sú veľmi praktické pre pripojenie menších spotrebičov ako je toustovač, mixér alebo kávovar. Tým sa minimalizuje zaplnenie pracovnej plochy a zároveň umožňuje pohodlný prístup k elektrickým spotrebičom.

V blízkosti drezu

Zásuvky v blízkosti drezu sú užitočné pre pripojenie umývačky riadu, alebo pre použitie elektrického mixéra pri príprave jedál. Treba však dbať na to, aby boli zásuvky chránené pred  vodou a prípadným úrazom.

V blízkosti sporáka

Zásuvky v blízkosti sporáka môžu byť užitočné pre pripojenie elektrického hrnca, fritézy alebo iných kuchynských spotrebičov, ktoré sa často používajú pri varení.

Vnútri skriniek

Vnútri niektorých kuchynských skriniek môžu byť zabudované zásuvky, ktoré umožňujú pripojenie menších alebo vstavaných spotrebičov, ako sú mikrovlnné rúry, kuchynské roboty alebo kávovary, čím sa minimalizuje viditeľnosť káblov a udržuje sa estetický vzhľad kuchyne.

Pri umiestňovaní elektrických zásuviek v kuchyni je nesmierne dôležité zvážiť praktické aspekty ich rozloženia, ako aj bezpečnosť a estetiku. Je tiež dobré spolupracovať s kvalifikovaným elektrikárom, ktorý bude schopný zabezpečiť správne pripojenie a dodržiavanie elektrických predpisov a noriem.

Zdroj obrázka: Maygutyak/AdobeStock.com