gtag('config', 'UA-130501671-1');

Vďaka obsahu laktobacilov sa považuje za skvelé probiotikum. Priaznivo pôsobí na trávenie, čistí steny žalúdka, obnovuje črevnú mikroflóru. Je výborná na prevenciu proti rakovine žalúdka či hrubého čreva.

Kyslá kapusta obsahuje množstvo rozličných minerálnych látok (draslík, fosfor, železo, zinok vápnik a horčík) a množstvo stopových prvkov. Najdôležitejším z nich je síra, ktorá zohráva významnú úlohu pri metabolizmu tukov.

V jej obsahu nájdeme aj paletu rôznych vitamínov (provitamín A, E, K) najčastejšie sa v jej súvislosti hovorí o vitamíne C, ktorý z nej robí bojovníka proti vírusom a oslabeniu organizmu. Lekári ju preto odporúčajú ako preventívnu potravinu v chrípkovom období. Bohatá je i na fytochemikálie s antibiotickými a protirakovinovými účinkami.

Ale pozor, takéto vynikajúce účinky získate iba z nesterilizovanej a inak tepelne neupravovanej kyslej kapusty. Iba v takomto stave sa v nech uchovávajú termolabilné živiny a užitočné baktérie. Kapusta obsahuje živé enzýmy, ktoré pôsobia rovnako ako enzýmy pankreasu, ktoré sú prospešné pri trávení. Najcennejšou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna, ktorá spolu s vitamínmi skupiny B obnovuje poškodenú črevnú sliznicu a v žalúdku kompenzuje nedostatok kyseliny soľnej.