gtag('config', 'UA-130501671-1');

Firmy a obyvatelia Slovenska majú podľa združenia EURid, registra domény najvyššej úrovne .eu, zaregistrovaných už viac ako štyridsať tisíc domén s koncovkou .eu. Slovensko je podľa počtu registrácií v poradí štrnástou krajinou v rámci Európskej dvadsaťsedmičky za Maďarskom a Gréckom, ale pred Dánskom a Írskom.

Doména .eu na Slovensku v posledných rokoch zaznamenáva stabilný nárast, ktorý je vyšší ako európsky priemer 5,4 %. Záujem o európsku koncovku naznačuje, že .eu je prirodzenou alternatívou k národnej doméne (.sk) a je uprednostňovaná pred inými – najmä tzv. generickými – doménami, ako napr. .com. V roku 2012 narástla doména .eu na Slovensku  o 23,2 %, pričom iba Malta a Slovinsko mali o čosi vyšší nárast portfólia.

Prečo doména .eu?

Doména .eu sa stáva čoraz populárnejšou medzi malými a strednými podnikateľmi a spoločnosťami, ktoré sa orientujú aj na trhy mimo Slovenska, keďže táto doména najvyššieho rádu spája jednotlivé krajiny pod jednu európsku identitu. Viac ako 31% percent domén s koncovkou .eu sa podľa výročnej správy registra domén .eu pre rok 2012 používa v biznise, toto percento je vyššie ako v prípade generických domén .com, .net alebo .info.

Medzi slovenské firmy, ktoré si za svoju domácu doménu zvolili .eu, patrí napr. výrobca čokolády a sladkostí, trebišovská firma Deva alebo minerálna voda Mitická, ako aj spoločnosť Whirlpool, ktorá síce nie je slovenská, ale má veľký závod pri Poprade. Slovenskému spotrebiteľovi sú známe aj iné nadnárodné spoločnosti, ktoré doménu .eu využívajú ako svoju domovskú doménu. Patria tu Hyundai, Bridgestone či UniCredit.

Okrem svojho nadnárodného charakteru má doména .eu ďalšie výhody, napr. možnosť registrovať domény s diakritikou, čo je pre slovenčinu veľmi príznačné. Táto vlastnosť domény .eu je osobitne významná, keďže ani národná doména .sk ani napr. susedná doména .cz domény v internacionalizovanom tvare (tzv. IDN domény) zatiaľ nepodporujú. S koncovkou .eu môžu byť zaregistrované domény vo všetkých európskych abecedách, vrátane gréckeho či cyrilského písma.

V porovnaní s okolitými krajinami pripadá na tisíc Slovákov 7,3 domén s koncovkou .eu. Toto číslo je vyššie v Rakúsku a Českej republike, kde je doména .eu populárnejšia (15,7 a 15), ale nižšie napr. v Poľsku (6,2) a Maďarsku (4,5).