gtag('config', 'UA-130501671-1');

Celosvetový dopyt po mobilných telefónoch dosiahol rekordnú úroveň. Ešte nikdy sa na celom svete nepredalo toľko mobilných telefónov ako v prvej polovici roku 2013. K prudkému nárastu prispieva predovšetkým dopyt po smartfónoch, ktoré sú stále dostupnejšie, a tiež nové nadštandardné funkcie telefónov v strednej a vyššej cenovej kategórií.

Takéto sú výsledky prieskumu v oblasti telekomunikačného trhu, ktoré spoločnosť GfK zverejnila pri príležitosti konania veľtrhu IFA 2013 v Berlíne.

V období od januára do júna 2013 stúpol celosvetový dopyt po smartfónoch o 66 percent v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku. Zároveň sa trh s klasickými telefónmi zmenšil o 25 percent. Oba trendy súčasne viedli k desať percentnému nárastu celkového objemu predaja. Smartfóny tvoria 59 percent všetkých predaných mobilných koncových zariadení, zatiaľ čo v roku 2012 boli s 41 percentným podielom na trhu v porovnaní s klasickými mobilnými telefónmi stále v menšine.

Priekopníkom tohto trendu sa stal čínsky trh, ktorý zaznamenal rekordný celkový nárast o 37 percent. Smartfóny v Číne tvoria 85 percent zo všetkých predaných mobilných koncových zariadení, čo je najviac na celom svete. Na druhom mieste sa nachádza západná Európa s 71 percentami. V Afrike, Indii a Južnej Amerike zatiaľ stále prevažuje predaj klasických mobilných telefónov.

V západnej Európe si smartfóny už dávno našli svoje pevné miesto na trhu. Objem predaja technicky všestranných zariadení prekonal predaj klasických mobilných telefónov už v poslednom štvrťroku roku 2011.

phablet

Rýchlejší, väčší, užší

Trendy vzhľadu a výkonu smartfónov sú jasné. Stále väčšie displeje sú vsadené do stále užších puzdier a výkon procesoru výrazne rastie. V západnej Európe došlo k podstatnému nárastu počtu predaných zariadení s displejmi väčšími ako 4,5 palca. V lete 2013 mal už takúto veľkosť displeja každý štvrtý smartfón oproti každému desiatemu v lete roku 2012. Dva z troch smartfónov sa teraz vyznačuje štíhlymi proporciami. Ústredným trendom druhej polovice roku 2013 a roku 2014 budú takzvané „phablety“, väčšie smartfóny s uhlopriečkou až sedem palcov.

Trendom je väčšia rozmanitosť

V oblasti operačných systémov prichádzajú rôzne trendy. Na jednej strane stojí Android, ktorý ešte posilnil svoju vedúcu pozíciu medzi voľne dostupnými operačnými systémami. V súčasnosti ho používajú tri štvrtiny smartfónov predaných v západnej Európe.

Ponuka smartfónov nikdy nebola taká pestrá ako dnes. Zákazníkom je k dispozícii široká paleta, od lacnejších základných modelov po „phablety“. Celkovo pre rok 2013 predpokladá GfK nárast predaja v západnej Európe o 16 percent na 115 miliónov zariadení. Po celom svete sa očakáva predaj približne 950 miliónov zariadení.