gtag('config', 'UA-130501671-1');

Ešte skôr, než ho ktokoľvek zbadá, vy už o ňom dávno viete. Miesto aj čas, kedy sa rozhodol objaviť, nie je práve ideálne. Nie je to skrátka ten najlepší spoločník a už vôbec nie, keď sa blíži Valentín. Čo je to opar a ako si s ním teraz rýchlo poradiť?

Čo je opar

Opar patrí medzi celosvetovo najrozšírenejšie infekciu. Ide o nákazlivé ochorenie vyvolané vírusom Herpes simplex (HSV) a delí sa na dva typy. HSV 1 a HSV 2. Prvý typ sa objavuje predovšetkým na perách, druhý je pôvodcom genitálnych oparov a oparov na ďalších miestach tela.lips 01Vírus sa dostáva do tela zväčša v detstve a v latentnej fáze čaká v takzvaných nervových gangliách. Neskôr ho aktivuje napríklad stres, oslabenie imunitného systému, hormóny alebo nadmerné slnenie. Toto všetko dokáže spôsobiť prienik vírusu do kožných buniek. Začína svrbením alebo pálením, ktoré vystriedajú pupienky naplnené čírou tekutinou, tie potom začnú schnúť, postupne sa odlupujú a vznikajú bolestivé rany. Celý tento proces trvá približne 7 – 10 dní.

Komplikácie môžu nastať, ak sa ložisko infikuje baktériami. Pľuzgierik sa zakalí a opar pokryjú vlhké bieložlté nánosy. Okolie oparu potom môže byť opuchnuté a v horšom prípade môže mať postihnutý aj zvýšenú teplotu.

 

S liečbou začnite hneď

Akonáhle cítime, že sa nám pod kožou tvorí opar, je dôležité dbať na hygienu a hneď ho zakryť. Nie však nánosom korektoru či make-upu ale najlepšie špeciálnou náplasťou. Vďaka tomu totiž zabránime šíreniu vírusu a zbytočnému zhoršovaniu priebehu.

Na klasický opar sú vhodné špeciálne náplaste na opary, ktoré zaisťujú tzv. vlhké krytie. U náplastí  napr.  Cosmos, to zabezpečí tzv. hydrokoloidná vrstva, ktorá urýchľuje hojenie oparu. Vedecké štúdie potvrdzujú, že vo vlhkom prostredí sa kožné bunky lepšie hoja.

Náplaste na opary zmierňujú bolestivosť, chránia postihnuté miesto a zabraňujú ďalšiemu šíreniu vírusu. Zamedzujú tiež tvorbe chrást a jaziev. Navyše sa dokážu prispôsobiť a nebránia tak v jedle či pití. Napríklad náplaste Cosmos  majú pribalené  aj pinzetu a zrkadlo, ktoré umožňujú bezproblémovú aplikáciu i odstránenie.

cosmos-na-opary

Ako a kedy použiť náplaste na opary ?

• náplasť aplikujte hneď pri prvých príznakoch,

• pred použitím náplasti si vždy umyte ruky,

• náplasť nalepujte na suchú, čistú a nemastnú pokožku,

• vyhnite sa priamemu kontaktu s oparom, aby

ste minimalizovali riziko prenosu oparu na iné časti tela alebo ostatné osoby,

• náplasť umožňuje dlhodobé pôsobenie a odstraňuje sa, až sa začne sama uvoľňovať,

• pre odstránenie náplasti používajte pinzetu, ktorú potom vyčistite vlhkou handričkou s dezinfekčným prostriedkom (napr. 70 % roztok etanolu).

 

Cena takýchto náplastí sa pohybuje okolo 10 eur a ich  súčasťou  je aj praktické zrkadielko a pinzeta.