gtag('config', 'UA-130501671-1');

Procesor Intel Pentium oslávil v marci  už  20. výročie svojho uvedenia na trh. Nahradil vtedy veľmi úspešný procesor 486. Do povedomia prenikol vďaka uvedeniu Windows 95 v roku 1995 a sa stal ich neodmysliteľným partnerom.  Jeho okrúhliny pripomína základná doska Z97M Anniversary.

Matičná doska formátu MicroATX pochádza z výrobnej linky spoločnosti ASROCK a založená je na čipovej sade Intel Z97.  Pre pohodlie, rýchlosť a spoľahlivosť pri práci je doska pripravená na výkonné RAM pamäte, pričom ich pojme až 4x DDR3. Maximálna celková veľkosť RAM pamäte je 32 GB.

Matičná doska obsahuje SATA III SATA konektor, 3.0 PCI Express 16x, 2x PCI Express 1x a nie PCI slot. Z portov ďalej obsahuje  USB 2.0, USB 3.0. V prípade viacerých pripojených diskov je možné využiť čipsetom podporovanú RAID konfiguráciu. Doska obsahuje aj internú 1x Gigabit LAN sieťovú kartu s konektorom pre RJ-45. Nechýba ani audio kodek priestorového 7.1 kanál HD audio zvuku.

Špecialitou je zjednodušené pretaktovanie. Po štarte PC sa jednou klávesou dá vstúpiť do menu a vybrať frekvencia procesora. Pretaktovanie komponentnov v rozsahu od 3,2 GHz do 4,8 GHz sa následne vykoná automaticky.