gtag('config', 'UA-130501671-1');

Farebné šošovky s čokoládou poznajú mnohí dôverne už od detstva.  Sprevádzali však aj predošlé generácie, stretli sa s nimi aj dnešné  babičky a  prababičky. Vznikli v roku 1907 a dodnes sa ich vyrobilo stovky tisíc ton.

Dražované čokoládové šošovky pôvodom z českého Holešova pri Kroměříži, začal vyrábať zakladateľ továrne Sfinx Philip Kneisl. Drobným cukríkom dal aj sám meno a Lentilky boli neskôr zaregistrované aj ako obchodná značka.

Výroba dnešných lentiliek prebieha na dvoch miestach. V pôvodnej továrni sa už len dražujú. Nakoľko sa tu nesmie pracovať so žiadnymi alergénmi, teda ani s laktózou, čokoládové jadrá sa dovážajú hotové zo závodu Zora v Olomouci.

 

IMG_0189web

Vyrobiť Lentilku trvá celý deň

Dražovanie, teda nanášanie cukrovej hmoty na čokoládové jadro, bolo známe už v 19. storočí. Tvorba škrupinky vyžaduje čas, pretože cukrová poleva sa nanáša vo viacerých vrstvách a každá sa striedavo suší a farbí. Jedna lentilka sa tak vyrába celých 8 hodín.

 

Hnedá nebola in

Ešte pred niekoľkými rokmi ste v balení farebných Lentiliek mohli nájsť aj hnedú. Časom sa však ukázalo, že táto farba sa deťom príliš nepáči a farebný mix pôsobil smutne. Výroba hnedej sa preto ukončila a nahradená bola dvojitou dávkou žltej, ktorá je naopak najoblúbenejšou.

 

Každá krabička je originál

Keď si vysypete krabičku Lentiliek, pokaždé v nej nájdete iný pomer farieb. Je to spôsobené tým, že všetky farby Lentiliek sú zmiešané do jednoho kotla, z ktorého linkou putujú až k baličkám a do každej krabičky tu padá náhodný farebný mix. Preto je pomer farieb v každej krabičke iný.

IMG_0195web

 

Čo ste možno nevedeli:

  • Lentilky sú známe aj mimo územia bývalého Československa. Pozná ich Holandsko, Maďarsko či Švédsko, kde se tešia veľkej obľube.
  • Denne sa vyrobí 1090 kartónov po 60 krabičiek. Teda skoro 6 000 000 Lentiliek!
  • Jedna Lentilka meria centimeter a váži 1 gram
  • Okrem čokoládových Lentiliek sa vyrábajú aj Lentilky Fruity
  • Lentilky majú 7 farieb: červenú, žltú, modrú, zelenú, fialovú, ružovú a oranžovú
  • V 80. rokoch sa vyrábali špeciálne edície pre obchodné reťazce (napr. Tuzex) Balenie bolo v tvare hríbika či mikulášskej topánky.
  • V roku 1988 se vyrábala edícia Mintelky – škrupinka lentiliek bola z pepermintu.