gtag('config', 'UA-130501671-1');

Trápi vás alergia alebo astma ? Obdobie, kedy je všetko rozkvitnuté nemusí byť jediným vašim strašiakom, pred ktorým je potrebné zatvárať sa v interiéri. Alergény sa hromadia všade, vrátane vašej domácnosti, ktorá sa na prvý pohľad môže zdať bezpečná. Aké sú najčastejšie spúšťače alergií a ako nad nimi zvíťaziť ?

Alergény sú nežiaduce látky, ktoré vyvolávajú alergické reakcie, a tým obťažujú veľkú časť z nás. Môžu to byť viac menej akékoľvek látky, ktoré zapríčinia imunitnú odpoveď. Môžeme ich rozdeliť na vonkajšie a domáce. Takže ak ste si mysleli, že s alergénmi prídete do kontaktu iba vonku, mýlite sa. Okrem hrozby z peľu by ste sa mali mať na pozore i pred domácimi maznáčikmi, roztočmi, švábmi, ale i niektorými jedlami. Len v Európe žije okolo 150 miliónov ľudí trpiacich rôznymi alergiami a vďaka tomu sa tento druh ochorenia zaraďuje medzi najčastejšie chronické trápenia vôbec. Kde všade treba zbystriť pozornosť a ako sa brániť ?

Roztoče

Najčastejším spúšťačom alergií v domácnosti sú podľa prieskumov práve roztoče. „ Priemerný koberec môže obsahovať až 1000 roztočov na jeden štvorcový meter. Tie sa živia odumretými kožnými bunkami a v priebehu svojho trojmesačného života môžu vyprodukovať až 2000 trusových častíc. Tie majú mikroskopickú veľkosť a vyvolávajú rôzne vážne alergické reakcie, „ hovorí Toby Saville, mikrobiológ  spoločnosti Dyson.

Lieky na alergiu váš problém dlhodobo nevyriešia, preto je potrebné bojovať proti roztočom trebárs aj tým, že si zabezpečíte protiroztočové obliečky na posteľnú bielizeň. Posteľná bielizeň je jedno z najviac postihnutých miest v domácnosti a my si v ňom hovieme každú noc priamo pri zdroji. Štruktúra tejto špeciálnej obliečky je taká hustá, že roztoče ňou neprejdú. Alergikom sa odporúča prať bielizeň oveľa častejšie, ideálne raz za 7 – 10 dní, a to pri teplote 60°C. Pri tejto teplote roztoče hynú, ale neznamená to, že sme nad nimi vyhrali. Ostávajú po nich alergizujúce výkaly, ktoré by sme mali odstrániť špeciálnymi pracími prostriedkami.

Znížiť celkový počet roztočov v domácnosti zvládnete tiež upratovaním pomocou kvalitného vysávača, ktorý pomocou HEPA filtrácie zachytáva alergény a vyfukuje čistejší vzduch. Takýto vysávač by sme mali používať, či už máme koberce alebo plávajúcu podlahu. Pomocou nadstavcov sa dostanete i na ťažko dostupné miesta vo svojom byte.

V domácnosti s alergikmi je pritom extrémne dôležité kvalitné vysávanie nielen podláh, ale tiež čalúneného nábytku, posteľných matracov, ale tiež sedačiek v aute atď. Skvelým pomocníkom pri tom môže byť ručný vysávač Dyson V6 Trigger+. Jeho motorový rotačný kartáč obsahuje tuhé nylonové štetiny, odstraňuje chlpy zvierat a hlboko usadené nečistoty z nábytku, autosedačiek a úzkych medzier.

Domáci maznáčikovia

Veľké množstvo domácností sa nezaobíde bez domáceho maznáčika, najčastejšie ide o psov a mačky. To samozrejme zapríčinilo narastajúce percento alergikov, ktorým prítomnosť týchto zvierat nerobí práve najlepšie. Z týchto zvierat totiž odpadávajú odumreté kožné bunky, ktoré sú jedným z faktorov spúšťajúcich alergií. Ak ste majiteľom psa, tak váš maznáčik produkuje menej agresívnych alergénov  než mačka. Práve proti týmto zvieracím sa nebojuje  ľahko, jedná sa o ľahké alergény, ktoré sa radi premiestňujú. Ak zistíte, že ste alergický, nie je vždy pravdou, že sa svojho zvieracieho miláčika musíte ihneď zbaviť. Zviera môžete zbavovať alergénov pomocou špeciálneho nadstavca na srsť pre vysávače Dyson a chlpy tak bezpečne odstrániť ešte skôr, ako sa alergény dostanú do vzduchu.

Pri dodržiavaní určitých pravidiel nebude pre vás spolužitie v jednej domácnosti peklom.

Plesne

Mnoho ľudí sa stane alergickými na pleseň až v dospelosti, aj napriek tomu, že  v minulosti na tento druh alergie netrpeli. Plesniam sa snažíme predchádzať predovšetkým dostatočným vetraním, pravidelným vynášaním odpadkového koša,  zabezpečením si odvlhčovača vzduchu alebo i tým, že sa vyhneme tapetám, ktoré plesne podporujú. Vďaka plesniam nás môžu začať trápiť problémy ako je mykóza alebo dýchacie problémy (nádcha, kašeľ, dýchavičnosť).

Plesne väčšinou doma nájdeme na vlhkých a tmavých miestach, sú to najčastejšie kúty v kúpeľni, toalete, v komore,  ale i v rohoch okien, alebo trebárs  v kuchyni. Ak sa plesne  objavia, okamžite proti nim zasiahnite, ideálne pomocou dezinfekčných prípravkov, a situáciu nepodceňujte. Je tiež dôležité priebežne kontrolovať stav potravín vo vašej chladničke a včas vyhadzovať veci, ktoré začínajú plesnivieť. Pokiaľ chcete predísť alergiám na pleseň, môžete si v prevencii poradiť pomocou odvlhčovačov alebo čističiek vzduchu.

Šváby

Šváby sa vyskytujú častejšie v  tropických oblastiach, avšak niekedy sa môžeme s nimi stretnúť aj u nás. V ČR sa najčastejšie stretávame s rusom domácim, ktorý patrí medzi tie drobnejšie. K svojmu rozmnožovaniu potrebujú šváby teplotu 25 – 30°C, ktorú nachádzajú práve v kúpeľniach alebo v kuchyniach. Šváby vypúšťajú alergény pomocou výkalov, alebo tiež pri rozklade mŕtveho tela švába. Brániť sa proti nim je veľmi ťažké, pretože sa vo väčšine prípadov premiestňujú prostredníctvom odpadových a teplovodných šácht a pokiaľ sa nám podarí vyhubiť šváby v našom byte, hrozí nám znova osídlenie z iného bytu. Preto je ideálne riešenie spoločné šachty dôkladne vydezinfikovať.

Peľ

Alergie na peľ patria medzi tie najčastejšie. Ak ste alergický na peľ, určite vám neprospeje , ak sa budete v kritickom čase zdržiavať v byte so zatvorenými oknami  v domnienke, že to zabráni peľu dostať sa dnu. V momente keď sa rozhodnete vyraziť na prechádzku, tak si nevedomky prinesiete peľ priamo domov, a to na vašom oblečení, vo vlasoch alebo v chlpoch svojho maznáčika.  Odporúča sa  domáce zviera po návrate z prechádzky riadne vyčesať, ihneď sa prezliecť do domáceho oblečenia alebo sa rovno osprchovať. Ďalej  je určite dobré využiť klimatizáciu, pokiaľ ju máte, namiesto vetrania pomocou okien. Účinným pomocníkom je tiež čistička vzduchu s HEPA filtrom, ktorá vašu domácnosť dokáže zbaviť až 80% peľu z ovzdušia.