gtag('config', 'UA-130501671-1');

18.5.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 18. mája, 11:16

Hasiči pokračujú v odstraňovaní škôd po pondelkovom pretrhnutí protipovodňovej hrádze a následnej povodni v obci Rudno nad Hronom (okres Žarnovica). Voda po pretrhnutí pretekala celou obcou a zaplavovala pivnice rodinných domov. V tlačovej správe o tom informovala Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Silný prúd vody už stihol zachytiť a usmrtiť jednu osobu.

V obci zasadá krízový štáb

Ako pre agentúru SITA uviedol starosta obce Marián Šurjanský, o 9:00 zasadne krízový štáb, ktorý rozdelí úlohy pre hasičov a ozbrojené sily, ktoré v obci pomáhajú. Povodeň spôsobila škody rôzneho rozsahu, hlavne na majetku.

„My nemáme v obci vodovod, treba čistiť studne a zabezpečiť základné veci. Škody sú na osobných automobiloch, pivniciach domov, ale aj na obytných častiach,“ popisuje následky povodne starosta s tým, že očakávajú aj príchod členov vlády a predstaviteľov Banskobystrického samosprávneho kraja.

Do obce mieri Heger s Naďom

Ako informuje Ministerstvo obrany SR, v obci Rudno nad Hronom pomáha od dnešného rána aj 25 profesionálnych vojakov. Na miesto vycestoval aj minister obrany SR Jaroslav Naď spolu s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom, ďalšími ministrami a zástupcom náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomirom Svobodom, aby priamo v obci zistili škody a poskytli akútnu a okamžitú pomoc.

„Situácia v Rudne nad Hronom je naozaj vážna. V prvom rade nám je nesmierne ľúto ľudského života, ktorý si vyžiadala nárazová povodňová vlna. Na základe požiadavky krízového štábu sme obci poskytli sily a prostriedky na odstránenie následkov povodne, pričom naši vojaci budú spolu so zložkami Hasičského a záchranného zboru pomáhať dokedy to bude potrebné. Urobíme všetko pre to, aby sa situácia v obci čím skôr stabilizovala,“ povedal minister obrany Naď.

Opatrenia nespĺňali kritériá

Protipovodňová hrádza sa pretrhla podľa preverenia pracovníkmi Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) vplyvom výdatných zrážok. „Pretrhnuté vodozádržné opatrenie zrealizované v rámci Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí nie je majetkom nášho podniku a bolo vybudované na lesnom toku, ktorý sme prebrali do správy od Lesov SR tento rok,“ objasnil pre agentúru SITA hovorca SVP Marián Bocák.

„Odborníci už v minulosti argumentovali, že opatrenia realizované v rámci tohto projektu vo väčšine prípadov nespĺňajú požadované kritériá, nie sú vybudované odborne a s použitím vhodných materiálov,“ doplnil hovorca s tým, že tieto opatrenia boli budované v rokoch 2010 až 2012.

Generálny riaditeľ SVP Robert Hok ponúkol obci technickú a personálnu súčinnosť pri odstraňovaní škôd a stabilizácii neupravenej časti poškodeného brehu ako dôsledku pretrhnutého vodozádržného opatrenia. Upravenú časť potoka voda nepoškodila.

Viac k témam: záplavy
Zdroj: Webnoviny.sk – Hasiči v Rudne nad Váhom odstraňujú škody po pretrhnutí hrádze, voda pretekajúca obcou usmrtila jednu osobu (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.