gtag('config', 'UA-130501671-1');

Zvažujete si s príchodom teplejších dní na renováciu domu, bytu, záhrady alebo terasy zaobstarať multifunkčné náradie, no neviete, či je lepšie ručné alebo elektrické? V oboch prípadoch sú výhody týchto nástrojov relevantné. Obe formy náradia majú svoje silnejšie aj slabšie stránky. Veľmi veľa však závisí od toho, na aký konkrétny typ práce si budete tieto zariadenia vyberať.

Poďme sa spoločne pozrieť na ich hlavné výhody.

Aké výhody vám prinesie ručné náradie?

Ručné nástroje vo všeobecnosti ľuďom ponúkajú výhodu presnosti. Jemné rezbárske a detailné práce, ako je stolárstvo, stavba hudobných nástrojov a dekoratívne práce, si vyžadujú dôkladnú kontrolu nad nástrojom, ktorá je niekedy jednoduchšia, ak mu silu dodáva vaša vlastná ruka.

Asi najdôležitejšou výhodou ručného náradia je to, že je vám s jeho funkciami a výkonom k dispozícii neustále. Nepotrebuje žiadnu energiu, palivo, tlak vzduchu a dá sa používať takmer všade. Moderné pílky na drevo s ručným pohonom alebo iný typ takéhoto náradia je tiež jednoduchší na prepravu, takže obmedzenia pri jeho použití nie sú takmer žiadne.

Výhody náradia s elektrickým pohonom

Napriek tomu, že si aj praktický motýlik nôž poradí s množstvom náročných prác, elektrické náradie má očividnú výhodu v rýchlosti a rozsahu. Prerezanie masívneho kmeňa stromu ručnou pílou je pomalý a nebezpečný proces. Reťazová píla naopak poskytuje drevorubačovi kontrolu a výkon, ktorý potrebuje na vykonávanie svojej práce.

Elektrické náradie je tiež efektívnejšie. Motorová píla so správnym kotúčom prereže priamo klince, čo by asi pri bežnej píle bolo ťažké. Niektoré elektrické nástroje vykonávajú aj práce, ktoré sú s ručným náradím jednoducho nemožné.

Ak teda patríte k domácim kutilom a láka vás teplejšie počasie na svojpomocnú úpravu domova alebo jeho okolia náradím, môžete si vybrať zariadenia s ručným alebo elektrickým pohonom, z ktorých každé má svoje špecifické výhody.

 

Zdroj obrázka: badnews86dups/Shutterstock.com