gtag('config', 'UA-130501671-1');

Ešte sme sa nestihli vysporiadať s výrobou zbraní pomocou 3D tlačiarní a na svete je už informácia o ďalšom D. Výskumníci z University of Colorado  pracujú a úspešne rozvíjajú techniku ​​4D tlače. Otvára vzrušujúce možnosti využitia  adaptívnych kompozitných materiálov v oblasti výroby, obalov a biomedicínskych aplikácií.

Vedecký tím, ktorý vedie H. Jerry Qi, docent strojárskeho inžinierstva a jeho spolupracovník Martin L. Dunn z Univerzity technológie a dizajnu v Singapure testoval metódu tlače predmetov, ktoré by mohli po vyhotovení zmeniť svoj tvar do novej podoby. Do kompozitných materiálov používaných v tradičnej 3D tlači výskumníci zapracovali polymérové vlákna, ktoré majú takzvanú tvarovú pamäť. Výsledkom ich použitia je, že po vytlačení napríklad zostavy 6 spojených štvorcov, sa temer plochý objekt sám poskladá a vytvorí kocku. Jednoduchšie povedané ústami vedca Dunna: ,,Počiatočná konfigurácia sa vytvorí 3D tlačou a potom naprogramovaná činnosť vlákien s tvarovou pamäťou vytvorí časovo závislú konfiguráciu, teda aspekt 4D.“

S myšlienkou 4D nie sú prví. Už v apríly tohto roka predstavil svoj koncept Technologický Inštitút v Massachusetts –  plast potiahnutý vrstvou inteligentného materiálu, ktorý dokázal zostaviť cieľový tvar vo vode. Tím v Coloráde je však ďalej a dokáže vyhotoviť už niekoľko zložitejších objektov.

Umenie práce s polymérovými vláknami spočíva najmä v navrhnutí ich správnej architektúry, polohy, orientácie a zohľadnení ďalších faktorov tak, aby dosiahli vykonanie potrebných úkonov na zloženie do želaného tvaru.  Technológia sľubuje zaujímavé možnosti pre celý rad aplikácií. Americká armáda dúfa, že výskum 4D tlače povedie k materiálom, ktoré umožnia zmeniť tvar auta alebo štruktúru tkaniny tak, aby uniforma vojaka mohla podľa potreby meniť kamufláž.

Jerry Qi so 4D modelom