gtag('config', 'UA-130501671-1');

Používate svoje auto na cestu do práce, vozenie detí do školy alebo nákupy? Automobil je v dnešnej spoločnosti naozaj veľmi potrebné zariadenie, o ktoré je ale nutné sa pravidelne aj starať. V opačnom prípade sa môže objaviť nejedna porucha. A práve pokazený motor je jednou z tých najčastejších, ktorej sa ale môžete vyhnúť včas, ak budete vedieť rozpoznať určité varovné signály.

Ktoré to sú?

Indikátory na palubnej doske

Ak je vozidlo nefunkčné, rozsvietia sa výstražné ikony na palubnej doske. Ikonové svetlá sú totižto pripojené k jednotlivým senzorom, ktoré monitorujú brzdy vozidla, elektrické systémy, výkon pohonnej jednotky a ďalšie iné jeho časti. Ak svietia dlhodobo, možno by ste mali popremýšľať nad návštevou servisu alebo výmenou či repasom pokazeného motora.

Prerušovaný chod motora

Kvalitný motor beží hladko, bez skokov, trhania a vibrácií. Ak nie je chod auta a motora hladký, môže to byť ďalší znak jeho poruchy.

Šklbanie a trhanie motorom je vážnym znakom jeho poruchy. Dôvodom môžu byť znečistené sviečky, upchaté palivové potrubie a filtre, upchatý katalyzátor vo výfukovom systéme a porucha riadiacej jednotky motora. Aj tu môže preto pomôcť oprava alebo kompletný repas hlavy motora.

Dunenie a praskanie

Dunivé a praskavé zvuky môžu naznačovať detonáciu, ktorá sa vyskytuje vo valci motora. K tomu dôjde, keď sa benzín predčasne zapáli v spaľovacej komore a môže dôjsť k vážnemu poškodeniu piestu.

Nezvyčajné pachy v kabíne

Autá so spaľovacím motorom emitujú do životného prostredia toxické plyny, ktoré sú škodlivé pre ľudské pľúca. Vôňa výfukových plynov vo vnútri vozidla je však aj istým znakom poruchy motora. Tu uniká z uzavretého systému buď olej a chladiaca kvapalina, alebo je poškodený výfukový systém.

Dobrý nie je ani zápach spálenej gumy. Možnou príčinou je kontakt gumovej hadice s horúcou časťou, napríklad so stenou horúceho motora. Guma sa topí, hadica sa opotrebúva a presakuje. Kvapalina vytečie z hadice, a strata kvapaliny potom spôsobí vážne poškodenie vozidla.

Skúste byť preto všímavejší a venujte svojmu autu náležitú pozornosť. Iba tak predídete jeho možným poškodeniam.

Zdroj obrázka: Nakun/Shutterstock.com